Het is raadzaam een hondenverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bijvoorbeeld als bij het uitlaten van de hond, de hond opeens de weg oversteekt en wordt aangereden. Of een ontsteking of ziekte oploopt, waaraan het dier behandeld moet worden. In dat geval is het een fijn idee als de verzekeraar een deel van de kosten vergoedt.
Medische behandelingen zijn namelijk vaak nogal prijzig. Met name operaties en complexe behandelingen kunnen duizenden euro’s kosten. Een hondenverzekering is dan ook aan te raden voor een een ieder die niet alle behandelingen zelf kan vergoeden.
Onderdelen hondenverzekering
Een hondenverzekering is afsluitbaar vanaf 15 euro per maand. De hond wordt geholpen als hij medische zorg nodig heeft. Zo kan de hond echt alle zorg krijgen om volledig te herstellen van bijvoorbeeld een operatie of andere medische ingrepen. Men dient op een aantal zaken te letten, alvorens een hondenverzekering af te sluiten. De premie, de dekking en het eigen risico van een dergelijke verzekering kunnen onderling flink van elkaar verschillen. Het is van belang te begrijpen hoe de verzekering in elkaar zit.
Zo bestaat de hondenverzekering uit verschillende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan de premie, de dekking van de verzekering en het bedrag dat aan eigen risico vergoed moet worden. Een hondenverzekering is een verzekering op maat, wat betekent dat de premie voor iedereen verschillend is. De premie wordt namelijk gebaseerd op een aantal persoonlijke kenmerken van de hond, zoals bijvoorbeeld: de leeftijd van de hond, het gewicht, het soort hond en dergelijke. Bovendien is de dekking niet bij elke verzekeraar gelijk. De ene verzekeraar verzekert honden met een chronische aandoening, terwijl een andere verzekeraar dat niet doet.
Lees daarom voor het afsluiten van een hondenverzekering altijd eerst de polisvoorwaarden. Op die manier is altijd duidelijk welke zaken er wel en niet vergoed worden. Dit kan per verzekeraar verschillen.
Premie
Het eerste onderdeel van de hondenverzekering is de premie. De premie is per hond verschillend. Zelfs als de hond even oud is als een andere hond en van hetzelfde geslacht is, kan de premie toch verschillen. Het is over het algemeen iets duurder om een teefje te verzekeren. Dat komt doordat het risico op zwangerschap aanwezig is. Tijdens of na de zwangerschap kunnen er complicaties optreden. Om die reden berekent de verzekeraar iets meer premie. Reuen zijn vaak goedkoper om te verzekeren, al verschilt het hooguit een paar euro per maand.
Niet ieder ras is bovendien even eenvoudig te behandelen. Ook dan verschilt de premie. Er zijn zelfs rassen die helemaal niet te verzekeren zijn, zoals bijvoorbeeld de Duitse Dog, Pitbull Terriër en Dobermann Pincher.
Een hondenverzekering biedt dekking tegen onvoorziene kosten. Het is daarom slim een dergelijke verzekering af te sluiten. In sommige gevallen kunnen de medische kosten zover oplopen, dat besloten moet worden het dier in te slapen. Het is een fijne gedachte dat het dier alle mogelijke zorg gehad heeft. De duurste hondenverzekering is bovendien niet altijd de beste. Welke hondenverzekering de beste keus is, is afhankelijk van de persoonlijke situatie.
Dekking
Een tweede onderdeel is de dekking. De dekking is terug te zien aan het premiebedrag. De duurdere premies bieden over het algemeen een hogere en bovendien volledigere dekking. De dekking van een hondenverzekering ligt tussen de 2000 en de 5000 euro. Bovendien vergoedt verzekeraar A castraties wel, terwijl verzekeraar B dat niet doet. De duurste verzekeraar is dus niet altijd de beste verzekeraar. Kijk naar de situatie van de hond en weeg de dekking en premie tegen elkaar af. Men kan tussentijds altijd van verzekeraar wisselen. Houd daarvoor wel de opzegtermijn in gedachten.
Sommige behandelingen worden uitdrukkelijk niet vergoed. Ook dit is terug te vinden in de polisvoorwaarden. In sommige gevallen moeten er aanvullende modules worden afgesloten. De modules zijn vaak op ieder moment in- en uit te schakelen. Daardoor wisselt de premie ook. Wanneer men geen wijzigingen maakt, blijft de premie in principe gedurende het leven van de hond hetzelfde.
Eigen risico
Ten slotte dient men bij het vergelijken van hondenverzekeringen te letten op het eigen risico. Het eigen risico bedrag verschilt per verzekeraar. Het eigen risico is vergelijkbaar met dat van de zorgverzekering voor mensen. Het baasje dient een deel van de behandeling zelf te betalen. Sommige verzekeraars hanteren een vast bedrag per geval van bijvoorbeeld 45 euro. Dat is voordelig als de totale kosten 1000 euro bedragen. De overige 955 euro wordt dan vergoed door de verzekeraar. In andere gevallen berekent de verzekeraar een percentage. Dat betekent dat wanneer het eigen risico percentage 10% is, men 100 euro kwijt is op 1000 euro. Dat lijkt bij duurdere operaties dus minder aantrekkelijk, maar bij goedkopere operaties is men minder geld kwijt: bijvoorbeeld 4 euro op 40 euro. De overige 36 euro wordt dan vergoed door de verzekeraar. Een vast bedrag is dan dus duurder.
Welke keuze het beste is, is afhankelijk van de financiële situatie van het baasje. Ook de premie weegt daarin mee. Door kattenverzekeringen te vergelijken is het mogelijk de goedkoopste premie te vinden.