Een bezoek aan de dierenarts kan zeker met een hond behoorlijk in de papieren lopen. Operaties kunnen duizenden euro’s kosten, terwijl men bij een simpel consult zestig euro kwijt is. Wie een hond als huisdier neemt, krijgt daarvan veel plezier en liefde, maar hij moet er ook zorg voor kunnen dragen. Daarom is het verstandig een hondenverzekering af te sluiten.
Zeker bij operaties en andere langdurige behandelingen kan het duizenden euro’s schelen. Wel is het belangrijk dat op het moment de hondenverzekering wordt afgesloten, de hond in goede gezondheid verkeert. Hondenverzekeringen zijn er al vanaf 10 euro per maand. Wat er wel en niet vergoed wordt, verschilt per verzekeraar. Wij zetten een aantal dekkingen op een rijtje.
Dekking hondenverzekering
Per verzekeraar en zelfs per pakket kan de dekking van een hondenverzekering flink verschillen. Daarom is het aangeraden eerst hondenverzekeringen met elkaar te vergelijken. Bij het hebben van een hond komt immers meer kijken dan het regelmatig voeren en vermaken. Een goed baasje is financieel voorbereid op eventuele kosten die het huisdier met zich mee kan brengen.
Bijvoorbeeld als het huisdier ziek wordt of een ongeluk krijgt. Zelfs jonge honden kunnen al snel ziek worden, bijvoorbeeld omdat ze uit nieuwsgierigheid de chocolaatjes die op tafel lagen hebben opgegeten. Of als de hond zomaar de weg oversteekt en daardoor aangereden wordt. Daarom is het raadzaam ten allen tijden een hondenverzekering af te sluiten.
Wat er precies gedekt wordt, is terug te vinden in de polisvoorwaarden. Deze verschilt per pakket. Het pakket met de laagste premie biedt doorgaans ook de laagste dekking. Het is niet altijd noodzakelijk het duurste pakket te kiezen, omdat het mogelijk is dat men zich dan oververzekerd.
In ons land zijn er diverse aanbieders. Wij hebben de dekkingen van de drie grootste aanbieders: Proteq, Petplan en OHRA onderzocht.
Verschillende soorten dekkingen
Per verzekeraar kan de dekking behoorlijk verschillen. De maximale vergoeding ligt bij Proteq bijvoorbeeld op 5000 euro per jaar, bij Petplan tussen de 2500 en 3500 euro per jaar (afhankelijk van het gekozen pakket) en OHRA heeft een maximale vergoeding van 2000 euro per jaar.
Bij alle verzekeraars wordt standaard medisch noodzakelijke zorg door een dierenarts of specialist vergoed. Eveneens zitten in alle pakketten het consult en identificatiechip inbegrepen, net als euthanasie. Het dekken van de kosten van een crematie is mogelijk, maar daarvoor is meestal een aanvullende module nodig.
Proteq en de basisverzekeringen van Petplan bieden geen dekking voor second opinions, terwijl Petplan en Ohra dat wel doen.
De meeste onderzoeken worden bij Proteq en PetPlan gewoon vergoed. De basisverzekering van Petplan biedt echter geen dekking voor MRI en CT-scans. Bij Petplan Plus wordt 50 procent vergoed. OHRA biedt helemaal geen dekking.
Hetzelfde geldt voor röntgenfoto’s van bijvoorbeeld de heupen en ellebogen van de hond.
Behandelingen van aandoeningen aan voortplantingsorganen worden wel vergoed door Proteq en Petplan, maar niet door OHRA. Alle verzekeraars vergoeden dwang- en sondevoeding, implantaten, lasertherapie, noodzakelijke behandelingen, narcose, operaties en opname in de kliniek. Verwijzingen naar andere dierenartsen en specialisten worden doorgaans altijd vergoed.
Wat wordt niet vergoed bij hondenverzekeringen?
Over het algemeen biedt Proteq geen dekking binnen de basisverzekering voor alternatieve geneeswijzen als acupunctuur, chiropractie of osteopathie. Wie deze dekking wel wil, dient een Proteq aanvullend pakket af te sluiten. PetPlan vergoedt bijvoorbeeld wel acupunctuur en homeopathie, maar geen chiropractie, orthomanuele therapie of osteopathie. Daarvoor dient de verzekerde het totaalplan af te sluiten. OHRA biedt geen dekking voor alternatieve geneeswijzen.
Experimentele behandelingen worden binnen geen enkele pakketten vergoed. Hetzelfde geldt voor preventieve zorg zoals vlooien- of ontwormmiddelen. Alleen PetPlan biedt bij de middelste twee pakketten een kleine dekking.
OHRA vergoedt geen ECG’s, endoscopieën en ontlastingsonderzoek. Hetzelfde geldt samen met PetPlan basis voor MRI-scans. Dieetvoeders wordt binnen geen enkel pakket gedekt. Er zijn nog meer zaken die bij sommige verzekeraars wel, en bij anderen niet vergoed worden. Lees hiervoor de polis van de beoogde hondenverzekering.
Bij de meeste verzekeraars worden ten slotte vaak geen zaken vergoed die veroorzaakt zijn door een eerdere ziekte. Dit betekent als een jonge hond al bij geboorte een medisch probleem heeft, deze niet wordt vergoed. De voorwaarde bij veel verzekeraars is namelijk dat alleen nieuwe problemen vergoed worden.
Aanvullende dekking hondenverzekering
Wie zich voor sommige zaken toch liever wel verzekerd, kan voor een meerprijs op de premie een aanvullende dekking afsluiten. Immers: niet elke hond heeft dezelfde zorg nodig. De meeste verzekeraars bieden daarom aanvullende modules aan. De aanvullende module dient als extra dekking bovenop de dekking in het standaardpakket. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om een aanvullende dekking voor castratie bij reuen en sterilisatie van teefjes, crematie of een doorlopende reisverzekering voor honden. Ook chemotherapie wordt niet bij alle verzekeraars vergoed. Een aanvullende module is vaak met één druk op de knop via de website van de verzekeraar af te sluiten en weer uit te schakelen.